Säädöt sekaisin

Säädöt sekaisin on blogi (ei enää pelkkä kokeilu). Me emme elä suppeassa maailmassa ja sanavapaus on aseemme, joten aiheet ovat varsin vapaita. Eiran demarina ja Erkki Vauramon suurena ihailijana kannatan avointa keskustelua ja mielipiteiden kirjoa. En lähde suureen itsesensuuriin, mutta yritän olla loukkaamatta omaa yksityisyydensuojaani.

tiistaina, marraskuuta 29, 2005

Vanha juttu

Mistä Joulupukki on kotoisin ja miksi Joulupukki asuu juurikin Korvatunturilla? Tämä kysymys on vaivannut minua ja puolisuurena salaliittoteorioiden ystävänä olen mielestäni löytänyt vastauksen.

Kun Jeesus niin ikävällä ja julmalla tavalla naulittiin ristille ja myöhemmin haudattiin, hän katosi. Hauta oli tyhjä. Minne Jeesus meni? Nousi taivaisiin? Fyysisessä kropassaanko? Ei. Jesse pakeni. Kauas pois, vieraille maille. Jonnekin missä voisi kaiken aloittaa alusta ja mistä kukaan ei osaisi Jesseä etsiä.

Hyvin loogiselta kuullostaisi muuttaa kylmään pohjolaan, jonne kristinuskokin mahdollisesti saapuisi vasta lähes kaikkien muiden jälkeen. Siellä voisi rauhassa ensin miettiä asioita, punnita tulevaisuutta ja kehitellä uuden identiteetin.

Mitä yhteistä näillä historian legendaarisilla miehillä on? Molemmat ovat näkyvästi esillä joulunaikaan. Molempiin liittyvät lahjat ja niiden antaminen. Jeesus sai viisailta miehiltä aikansa hienoimpia lahjoja. Joulupukki jakaa lahjoja nimenomaan kilteille lapsille, vaikka tuhmatkin niitä kuitenkin saavat (koska kaikki ovat Jumalan kuvia jne.). Lahjat ovat aina aikansa hienompia, halutuimpia. Molemmilla on apulaisia, Jeesuksella opetuslapset ja Joulupukilla tonttunsa. Opetuslapset kiersivät kertomassa Jeesuksen ihmeistä ja muutenkin hoitivat peeärrää. Tontut kiertävät myös Joulupukin puolesta ja ottavat selvää mitä on tekeillä.

Varsinkin Da Vinci -koodin jälkeen Joulumuorinkin rooli on ihan selvä. Hänet tunnettiin aikaisemmin Maria Magdaleenana. Miksei Jesse olisi ottanut mielitiettyään mukaan? Ei kylmässä pohjolassa yksin jaksaisi.

Ulkoisen habituksen muuttaminen ja kevyt ikääntyminen ovat varsin hyvin hämänneet kaikkia, tähän asti. Mutta olivathan viisaat miehet melkolailla joulupukin oloisia, parrakkaita ja kenties hieman auktoriteettisempiä kuin peruspaimen tai puuseppä. He luultavasti liikkuivat kameleilla. No kameli herättäisi kummastusta ja epäilyjä kylmässä pohjolassa, mutta onneksi sieltä löytyi yhtä kelpo elikko, poro.

Ja kukapa saisi porot lentämään ja kykenisi yhdessä yössä viemään kaikki lahjat kaikkialle maailmaan ja jopa mahtumaan mahoineen savupiipuista? Sehän on pieni... ihme.

Ja Jessen taidoilla elo kylmässä pohjolassa ei varmaankaan ole ollut yhtään hullumpaa. Varmasti on hoitunut ruokailut, majoitus ja kaikki mitä nyt voi tarvita. Ja kuten tiedämme eristyneisyydessä sitä saattaa hieman höperöityä. Aikansa hiljaiseloa eläneenä sitä varmasti niillä taidoilla ja ihmeellisillä lahjoillaan Jesse on keksinyt jotain suuruuden hullua. Niin hullua ja riski altista, ettei kukaan ole edes osannut sitä epäillä.

Siinä on omat riskinsä olla esillä juuri jouluna, mutta se riski on nähtävästi kannattanut. Ja vaikka yhtäläisyydet ovat ilmiselvät, ei totuus ole tullut julki. Ennen kuin nyt.

No niin. Jos minusta ei kuulu tämän jälkeen, etsikää minua Korvatunturilta.

Tunnisteet: ,