Säädöt sekaisin

Säädöt sekaisin on blogi (ei enää pelkkä kokeilu). Me emme elä suppeassa maailmassa ja sanavapaus on aseemme, joten aiheet ovat varsin vapaita. Eiran demarina ja Erkki Vauramon suurena ihailijana kannatan avointa keskustelua ja mielipiteiden kirjoa. En lähde suureen itsesensuuriin, mutta yritän olla loukkaamatta omaa yksityisyydensuojaani.

perjantaina, joulukuuta 15, 2006

93 päivää vaaleihin

Käytin Liberon laskuria selvittääkseni mm. itselleni kuinka monta päivää onkaan tuleviin eduskuntavaaleihin. Ja tulokseksi tuli: 93

Se on tavallaan tosi paljon, ihan ensi vuoden puolella, mutta toisaalta taas... Kuinka moni sitä kerkeää edes omaa ehdokasta tässäkään ajassa itselleen löytää. Vaikka on kolme kuukautta aikaa sekä pelit ja vehkeet käytössä.

Onneksi yleisesti tietoa vaaleista ja äänestämisestä saa jo nyt mm. täältä ja täältä. Tulevana vuonna 2007 juhlitaan 100-vuotista kansanvaltaa. Ensimmäiset eduskuntavaalit järjestettiin 15.–16.3.1907. Ja vaalikoneetkin ilmestyvät kaikkien saataville varmasti ihan hyvissä ajoin.

Vaalipäivä sunnuntai 18.3.2007
Vaalipäivänä äänestyspaikat ovat avoinna kello 9-20. Äänestyspaikkoja on jokaisessa kunnassa vähintään yksi ja koko maassa noin 2 800. Äänioikeutettu saa äänestää vain siinä äänestyspaikassa, joka on merkitty äänioikeusrekisteriin ja äänioikeutetulle ennen vaaleja postitettuun ilmoituskorttiin.

Ennakkoäänestys kotimaassa 7.3.–13.3.2007
Ennakkoäänestys ulkomailla 7.3.–10.3.2007
• yleisissä ennakkoäänestyspaikoissa, joissa voi äänestää kuka tahansa äänioikeutettu,
• erityisissä ennakkoäänestyspaikoissa, joissa voivat äänestää vain tietyt henkilöt (esim. sairaaloissa potilaat ja vankiloissa vangit) sekä
• kotiäänestyksenä tietyin edellytyksin.

Ennakkoäänestys aloitetaan keskiviikkona 11. päivänä ennen vaalipäivää ja lopetetaan ulkomailla lauantaina 8. päivänä ja kotimaassa tiistaina 5. päivänä ennen vaalipäivää.

Tärkeät päivämäärät vuoden 2007 eduskuntavaaleissa:
• 6.3.2007 ennen klo 16: Ilmoittautuminen viimeistään kotiäänestykseen.
• 7.–13.3.2007: Ennakkoäänestys kotimaassa.
•7.–10.3.2007: Ennakkoäänestys ulkomailla.

Yleiset ennakkoäänestyspaikat
Yleisiä ennakkoäänestyspaikkoja, joissa kuka tahansa äänioikeutettu voi äänestää, ovat kotimaassa kunnanhallitusten määräämät kunnan virastot, postikonttorit ja muut paikat. Jokaisessa kunnassa on vähintään yksi yleinen ennakkoäänestyspaikka. Ulkomailla yleisinä ennakkoäänestyspaikkoina ovat valtioneuvoston asetuksella määrätyt Suomen edustustot.

Kuva: täältä

Tunnisteet: