Säädöt sekaisin

Säädöt sekaisin on blogi (ei enää pelkkä kokeilu). Me emme elä suppeassa maailmassa ja sanavapaus on aseemme, joten aiheet ovat varsin vapaita. Eiran demarina ja Erkki Vauramon suurena ihailijana kannatan avointa keskustelua ja mielipiteiden kirjoa. En lähde suureen itsesensuuriin, mutta yritän olla loukkaamatta omaa yksityisyydensuojaani.

maanantaina, joulukuuta 11, 2006

Tyttö tai jotain

Joskus tulee miettineeksi käsitettä tyttö. Missä menee raja, että tytöstä tulee nainen tai millaista kuvaa me välitämme tytöille siitä mitä heiltä odotetaan.

Mietin sitä aina kun kuulen serkkuplikoistani, kun näen jänniä tapauksia kaupungilla tai mietin aikaa jolloin ihan selkeästi olin tyttö enkä edes nuoriaikuinen.

Keitä olivat minun naisihanteeni, kuinka kauan ja miksi. Onko samat idolit, keitä on tullut uusina mukaan kuvioon ja miksi? Mitä me ajattelimme siitä, että ...meistä tulee jotain muuta kuin pikkutyttöjä? Millaisia omituisia tapauksia me olimme.

Sain Tuittu-tädiltä joskus 11-vuotiaana kirjan Nuoren naisen käsikirja, joka ei tod ollut mikään Cosmopolitan. Se oli ihan hyvä kirja, siellä kerrottiin kuukautisista ja näin, mutta yyyff miten ällöjäkin asioita siellä kerrottiin. Sitten oli Suosikin Honey&Bees, joka oli kanssa vähän ...yyyff.

Minkä varaan tytöt rakentavat käsityksensä siitä millainen tulee olla, mistä kiinnostunut ja näin. Miksi tyttöjen alkoholinkäyttö on lisääntynyt ja mm. väkivaltateot? Vai onko se vain tasa-arvoa tai kenties evoluutiota?

Kuinka käsite tyttö on muuttunut ja muuttuu? Miten voisimme tukea tyttöjen käsitystä heistä itsestään ja vaan sitä, että saisivat olla tyttöjä? Ettei tyttöjen tarvitsisi olla pikkunaisia ennen kuin ovat siihen edes vähän valmiimpia.

Tunnisteet: ,