Säädöt sekaisin

Säädöt sekaisin on blogi (ei enää pelkkä kokeilu). Me emme elä suppeassa maailmassa ja sanavapaus on aseemme, joten aiheet ovat varsin vapaita. Eiran demarina ja Erkki Vauramon suurena ihailijana kannatan avointa keskustelua ja mielipiteiden kirjoa. En lähde suureen itsesensuuriin, mutta yritän olla loukkaamatta omaa yksityisyydensuojaani.

perjantaina, maaliskuuta 30, 2007

Nais... pappeus

Miksen minä(kään) ymmärrä niitä miespappeja, jotka ev.lut.kirkon sisällä eivät halua tehdä työtään naispappien kanssa, siis hyväksyä naispappeutta?

– Mietitään hetki, ihan hiljaa…

Joo. Koska Suuren Kirjan kirjoittajista ei oikein olla satavarmana perillä, niitä on ollut useampia ja vielä eri aikoina. Stilisointia ja ties mitä "rikkinäinen puhelin" -hässäkkää tapahtunut matkan varrella. Suuri Kirja on jo kauan ollut poliittinen ja siis vallan väline. Entisaikoina sillä on lyöty pientä ihmistä rankemmin ja vähemmästä kuin nykyisin. No hyvä niin. Siksi minä en oikein jaksa ymmärtää, että sitä voitaisiin pitää Totuutena, kun se koostuu niin monesta palasta ja monen ihmisen näkemyksenä. Ihmisten kirjoituksista.

Kirkko on hegemoniallaan mm. pitänyt "akat kurissa". Näyttöähän on ollut, että nainen olisi ollut ihan ihmisen statuksella ennen jo nk. länsimaalaista sivistystä, kun Suuri Kirja otti muotoaan. Mutta jos puolet porukasta saadaan ruotuun heittämällä "huonon naisen" leima kerralla kaikkien otsaan, niin mikäs sen näppärämpää. Noin vallankahvasta katsottuna.

Ja mikä tekikään miehestä naista sielullisesti ylevämmän? Mistä tiedämme Jumalan olevan edes mies? Nyt haetaan tietoa… Olettamukset ja arvailut eivät riitä. Minusta Jumalan täytyi olla (jos jotain sukupuolista haetaan ja sellainen on pakko löytää) nk. kaksineuvoinen eli hermafrodiitti. Ja koska Jumala on Jumala, niin silloin Jumalan kaksineuvoisuus olisi voinut tarkoittaa, että Jumala olisi ihan yksin voinut "synnyttää" Aatamin ja Eevan. Mutta tämä on minun spegulointiani… Ehkä Jumala oli transunoita joka sanoi: "Hokkus Pokkus ja Zimpsala Bim!"

Minusta mies ei miehenä ole naista naisena sen sielullisempi, sielukkaampi, ylevämpi, parempi, uskoltaan vahvempi tai mitään. Mies ja nainen ovat ihmisiä. Ja ihminen yksilönä voi olla …monen kirjavaa eri asiaa. Sukupuolen merkitys hengellisessä työssä ei ole minussa se kriittisin. Ei todellakaan. Ja se, että se sellaiseksi nostetaan on minusta kovin maallista. Liian maallista taivaallisten asioiden, hengellisten asioiden hoitajille. Suorastaan... syntiä. Tai ainakin epäkristillistä ajattelua.

Tunnisteet: ,