Säädöt sekaisin

Säädöt sekaisin on blogi (ei enää pelkkä kokeilu). Me emme elä suppeassa maailmassa ja sanavapaus on aseemme, joten aiheet ovat varsin vapaita. Eiran demarina ja Erkki Vauramon suurena ihailijana kannatan avointa keskustelua ja mielipiteiden kirjoa. En lähde suureen itsesensuuriin, mutta yritän olla loukkaamatta omaa yksityisyydensuojaani.

lauantaina, maaliskuuta 31, 2007

Roskat, ihmisroskat

"Päin mäntyä käy sen ihmisen tie, joka roskat ja jätteet metsään vie." Norppa nostaa hyvän teeman esille, näin kevään kunniaksi. Roskaaminen.

Keväällä sen huomaa mitä kaikkea talvenkin aikana ihmiset ovat kokeneet parhaaksi heittää luontoon kuin toimittaa esimerkiksi roskikseen. "Lumi peittää ja se mitä silmä ei näe, sitä ei ole" -periaatteella voinee perustella kaikenlaisen helposti muutamassa tuhannessa vuodessa maatuvan tavaran törkkäämisen vaikkapa auton ikkunasta.

Meillä oli Lehtikuusentien Steiner-koulussa joka syksy ja kevät lähitienoon siivousta. Keskuspuistossa. Eli haastetta ja sarkaa riitti. Siinä oppi, että A) itse näkee sen vaivan, että vie roskat todellakin roskikseen, B) roskiksia voisi olla enemmän mm. Keskuspuistossa ja C) kovin moni ei vie roskiaan mihinkään, vaan tiputtaa ne käsistään juuri silloin kun siltä tuntuu. Että harvassa on luonnon kunnioitus.

Roska päivässä -liike on hyvä. Ja siihen jokaisen pitäisi vain kyetä. Ei tarvitse mennä verisiä huumeneuloja nostelemaan, roskaa löytyy ihan muutakin.

Kun kesä vielä tulee, niin eniten löytynee taas "skalpeerattuja mäyräkoiran raatoja", eli twelve-packejä, oluenystävien jätöksiä. Ja rikottuja pulloja. Siinä olen Norpan kanssa samaa mieltä, että roskaamisesta pitäisi saada sakkoa ja pullojen rikkomisesta tuplana. Enkä vain siksi, että meillä asuu koira, vaan myös siksi että minäkin käytän läpsyjä kesäisin enkä toivoisi itsellenikään enkä todellakaan Mairelle haavaa käpälään. Kesällä, jolloin kaikki syvät haavat tunnetusti paranevat nopeasti ja "lähes" vaivatta.

Ja kun pullonkerääjiä löytyy. Ehjän pullon rikkominen on siis lisäksi veemäistä kettuilua niille, jotka pullon olisivat mieluusti kantaneet "selkä väärällä" kauppaan ja netonneet siitä "pari hassua senttiä". Ja siis pelkästään vain aivan tajuttoman dorkaa toimintaa.

Josefiinanpuistossa (Alppiharjun puolella siinä Hesarinkalliolla, Lintsin vieressä) viimekesänä pulloja rikottiin paljon. Ja mäyriksen raatoja noukittiin Mairen kanssa joka aamu. Koiranomistajille on helppo tulla avautumaan, ettei Kukaan heistä kerää koirankakkoja. Oikeastihan se on ettei Jotkut kerää. Mutta pullonsärkijöille ei muka saisi sanoa mitään. Heillähän on hauskaa ja he nauttivat 110 prosenttisesti kesästä ja elämästä. Kyllä minusta minä voin sanoa. Ihan ystävällisesti ja argumenttien ollessa vielä olemassa sekä päteviä.

Kesällä vietetään paljon picnicejä ja homma lähtee lapasesta jo vappuna. Kaivopuiston näkymä on iloinen, herskyvä ja positiivisen pulppuileva, kun se on täynnä ihmisiä. Muutamana vappuna kun olemme vetäneet ns. pitkällä kaavalla on huomannut sen, miten tuo tunnelma muuttuu kun kaikki ihmiset kaikkoavat. He jättävät jälkeensä ikävän, apaattisen roskameren.

Kesällä lisääntyy grillillä käynti, etenkin baari-illan jälkeen. Myös yöllä kadulle heitetty ruokajäte kerää lokkeja, rottia jne. sekä kasvattaa niiden kantaa mm. Helsingissä. Jopa sivistyneeltä picniciltä lojumaan jätetty ruokajäte ajaa saman asian. Lokit ja rotat eivät erottele eivätkä tiedä onko roskaaja känniörveltäjä vaiko akateemisesti sivistynyt henkilö. Roska on roskaa ja nämä kaverit eivät ole kranttuja.

Meillä on aina ollut tapa pitää omia roskiksia picnicsetin yhteydessä. Meillä on myös tuhkakupit tupakan stumpeille. Me siivoamme (myös vappuna ja kunnosta riippumatta) jälkemme ja viimekin vappuna ihalimme miten siisti meidän kohta oli. Ei roskan roskaa, pullonkorkkia, tupakan tumppia. Jännittävää oli huomata ohikulkevien ihmettelevän MIKSI me teemme sitä mitä teemme. Aikuisten ihmisten. MIksi korjata omat jälkensä?! Hmmm...

Tunnisteet: ,

1 Comments:

At perjantaina, 20 heinäkuuta, 2007, Anonymous Anonyymi said...

Hei! Kirjoittaisitko rohkaisevan viestisi Roska päivässä- liikkeemme Ystäväkirjaan? Löydät hakusanalla roska päivässä.
Mukana on 2-92 vuotiaita ihmisiä, rohkaisu ja kannustus on aina tarpeen!

 

Lähetä kommentti

<< Home