Jengipetturuus
Kevyessä sunnuntaipalaverissa keskustelut joskus ottavat voimakkaammin tuulta siipiensä alle ja syntyy vahvoja ajatuksia. Jengipetturuuskin.
Tässä meidän näkemyksemme tämän päivän jengipetturuudesta ja siitä mitä tällä Jengipetturi-heippalappukylttibanderollilla ajetaan takaa:
Tunnetko nk. heippalappu-käsitteen? Yleensä taloyhtiöiden rappukäytävissä ilmestyvä heippalappu kertoo monisanaisesti, mutta mystisesti epäkohdista sekä viittaa niiden aiheuttajiin, syyllisiin. Kooltaan heippalaput ovat yleensä standardipaperiarkin kokoisia (A4) tai varsinkin sitä pienempiä.
Tunnetko kyltit ja mm. viitat? Näitä on niin toiletin kuin lääkärinkin ovissa, tienvarsilla, kaupungeissa ja maaseudulla. Siis ulko- sekä sisätiloissa. Ohjaamassa ja opastamassa, oikealle tiellä. Osoittamassa sitä missä mennään tai minne mennä. Koot vaihtelevat hyvin paljon käytössä olevan tilan sekä sanomalta vaaditun kantaman suuruudesta/pituudesta.
Tunnetko banderollit ja plakaatit? Näitä nähdään usein mielenilmauksien yhteydessä, mutta yhtälailla vaikkapa rock-yhtyeen lavashowssa. Banderollit ja plakaatit pitävät sisällään mielenilmauksia, joille ei mahdollisesti löydy virallisilta tahoilta kylttiä eikä heippalappukaan ole pätevä. Sisältö voi olla varsin yleistä (Make Peace, Not War!), mutta yhtälailla hyvin subjektiivista (I Love NKOTB).
Tässä meillä on kaikkien näiden yhdistelmä, jota voit käyttää niin heippalappuna tai siihen rinnastettavana, kylttinä tai plakaattina. Tulostamalla tämän jengipetturi-tiedoston, voit soveltaa sitä Sinun tarpeisiisi ja käyttää sitä miten se parhaiten onnistuu.
Jengipetturi, joka kusee yhteisiin muroihin on suhteellisen tuore käsite, jolla on kolme tekijää. Sen ytimessä ovat nk. pienet ikäpolvet (1960-, 1970- ja 1980-luvuilla ja senkin jälkeen syntyneet).
• Yhtälailla Jengipetturi voi olla ja on sellainen, joka sotkee työmarkkinat tekemällä ilmaisiksi työtä, josta kuuluisi saada palkkaa. Eikä vaadikaan työstään korvausta. On kiitollinen "ylimääräisestä edusta", joka on useimmiten lounasseteli tai muu ruokakuponki.
• Yhtälailla Jengipetturi voi olla ja on sellainen, joka jatkuvasti ja mukisematta suostuu joustamaan mm. työajastaan, tekemään viikonloput siinä missä illatkin töitä, ilman asianmukaista hyvitystä/korvausta. Sellainen, joka esimerkiksi niin vuosilomillaan kuin sairas sellaisella hoitaa ilman mutinaa tai korvausta työasioita. Yhtenään.
Näin hän omalta osaltaan ja osin myös muiden puolesta antaa ymmärtää, että tämä on ihan tosi ok. Ja samaa voidaan ja edellytetään kaikilta. Lomalla ja sairaana pitää olla kyvykäs ja halukas hoitamaan työasioita.
• Yhtälailla Jengipetturi voi olla ja on työntarjoaja/-antaja/esimies tai tällaiseksi rinnastettava, joka teettää jatkuvasti edellä kuvatusti töitä mm. harjoittelijoilla tai vaikkapa projektiluontoisilla työntekijöillä, joille ei tarvitse maksaa kuten vakituisille työntekijöille.
Työntarjoaja, joka ei aiokaan hoitaa velvollisuuksiaan, silläkin uhalla ettei sillä ole pitkällä kantamalla mahdollisuuksia toimia. Mutta koska "niin tekee kaikki" voi mukamas perustellusti toimia täysin laittomasti. Sellainen, joka ei myöskään puolusta omia alaisiaan mahdollisesti esimerkiksi suurten ikäluokkien edustaman ylemmän johdon toimiessa kuten edellä kuvaillaan.
Pyrkimys
Jengipettureiden pointtaamisella on tarkoitus nostaa esille se tosiseikka, ettei näin voi jatkua. Vastuu on yhteinen ja molemminpuolinen. Hyviä selityksiä yksinkertaisesti ei ole.
p.s. Toki Jengipetturina voidaan pitää ketä tahansa, joka vastaa kuvausta ilman mitään sen suurempaa ikäluokka-määritelmää.
Tämä viesti ja Jengipetturi-heippalappubanderolli on tarkoitettu yleiseen jakoon.
Edit: Argukselta tuli paluumeili liittyen Jengipetturuus spostiini. Siinä oli monta hyvää pointtia, mutta tässä niistä kaksi: 1) Kun jengi tulee varttia ennen paikalle ja lähtee vartin työajan päätyttyä. Siitä kertyy vuodessa muutamat ilmaiset työpäivät työnantajalle: 30 min päivä X 5 = 2,5 h viikko X 4 = 10 h kuukaudessa. 2) http://www.stat.fi/tup/tietotrendit/tt_09_06_tyopaivat.html
Lisää heippalappuja: täältä
Tunnisteet: arvot, työ ja minä, valintoja, vapaus ja vastuu
0 Comments:
Lähetä kommentti
<< Home