Säädöt sekaisin

Säädöt sekaisin on blogi (ei enää pelkkä kokeilu). Me emme elä suppeassa maailmassa ja sanavapaus on aseemme, joten aiheet ovat varsin vapaita. Eiran demarina ja Erkki Vauramon suurena ihailijana kannatan avointa keskustelua ja mielipiteiden kirjoa. En lähde suureen itsesensuuriin, mutta yritän olla loukkaamatta omaa yksityisyydensuojaani.

maanantaina, toukokuuta 15, 2006

Kotikutoista kauneutta kätevästi

• Appelsiini-jogurttinaamio
Sekoita appelsiinia luonnonjogurtin kanssa tehosekoittimella. Voit käyttää myös pelkkää appelsiinista puristettua mehua. Levitä iholle kymmeneksi minuutiksi. Naamio viilentää ja rauhoittaa. Jogurtti puhdistaa ja ravitsee, jotta appelsiinin sisältämä C-vitamiini imeytyy ihoon.

• Jogurtti-mansikkanaamio
Sekoita muutama survottu mansikka luonnonjogurtin kanssa ja levitä iholle kymmeneksi minuutiksi. Jogurtti puhdistaa ja ravitsee ihoa, mansikan vitamiinit saavat jälleen veren kiertämään.

• Öljy-hunaja-jogurttinaamio
Luonnonjogurtti, hunaja, kaurahiutaleita, helokki- ja oliiviöljyä sekoitetaan keskenään ja levitetään iholle. Jättää mahtavan lopputuloksen! Tämä naamio sopii myös hiusten hellimiseen.

• Hedelmä-naamio
Sekoita tehosekoittimella mansikkaa, papaijaa, nektariinia, kurkkua ja kananmuna. Levitä iholle kymmeneksi minuutiksi. Tässä vitamiinipommissa on kaikki ihosi kaipaamat ainekset!

• Luumunaamio
Murskaa luumut tehosekoittimella tahnamaiseksi, sekoita sen jälkeen maustamattoman jogurtin kanssa. Levitä seos iholle ja anna vaikuttaa 15 minuuttia. Mikäli haluat kuorivan naamion, seokseen voi lisätä vehnäleseitä. Luumuissa on paljon ihon kaipaamia vitamiineja, antioksidantteja ja kivennäisaineita.

• Suklaa-kasvonaamio
Suklaan rasvapitoisuus pehmittää kuivemmankin ihon. Sulata tai lämmitä suklaata mikrossa, sivele kasvoille, mutta ei silmänympärysiholle. Kun suklaa on kovettunut, irrota se varovasti. Tämän jälkeen iho puhdistetaan vielä huolellisesti puhdistusmaidolla.

• Ruis-hunajanaamio
Ruisjauhot sekoitetaan hunajan kanssa. Seoksen annetaan vaikuttaa viisi minuuttia, sen jälkeen se pestään huolella pois.

Ruis-hunajanaamio pehmentää ihon ja kuorii sitä. Mikäli olet allerginen ruisjauhoille, ei kannata kokeilla!

Teksti: Kirsi Pitkäranta

• Hiuksiin kiiltoa
Hiukset saa kiiltäviksi ja elinvoimaisen näköiseksi kun viimeiseen huuhteluveteen laittaa lorauksen omenaviinietikkaa. Eli pese hiukset normaalisti, laita hoitoaine ja huuhtele pois. Lorauta omenaviinietikkaa johonkin kippoon jossa on vettä, ja kaada tämä etikkavesi hiuksillesi. Voit vielä suihkutella pelkällä vedellä jotta etikan haju lähtee pois.

• Kuivan ihon kuorinta
Sekoita sokeria tai suolaa pieneen määrään oliivi-tai ruokaöljyä. Hiero se kasvoihisi ja pese pois.

• Normaalin ja rasvaisen ihon kuorinta
Laita kippoon pieni määrä alpron maustamatonta jogurttia, ja sekoita siihen sokeria tai suolaa. Hiero se kasvoihisi ja pese pois.

• Kuivan ihon kasvonaamio
Sekoita kaurahiutaleita ja loraus oliiviöljyä kipossa. Jos sinulla on ruusun tai kehäkukan terälehtiä tai jotain yrttejä kaapissa tai pihalla, niin lisää niitä. Seoksesta pitäisi tulla sellainen puuromainen sotku. Jos seos on liian nestemäistä, lisää kaurahiutaleita. Levitä seos kasvoillesi ja anna vaikuttaa muutaman minuutin ajan ja huuhtele lopuksi vedellä pois. Ihosta jää ihanan pehmoinen.

Toinen vinkki: Jos sinulla jää kaurapuuroa kattilanpohjalle, niin voit laittaa tämän kuivahtaneen ja kylmettyneen kaurapuuron lopun kasvoillesi. Kuulostaa oudolle, mutta toimii!

• Normaalin ja rasvaisen ihon kasvonaamio
Sekoita kaurahiutaleita, ruusun tai kehäkukan terälehtiä tai yrttejä tai esim.koivun lehti silppua alpron maustamattomaan jogurtiin. Levitä seos kasvoille ja anna vaikuttaa muutaman minuutin ajan. Huuhtele vedellä pois. Voit tehdä naamion myös pelkästä alpron jogurtista ja kaurahiutaleista. Ja voit laittaa kasvoillesi myös ihka oikeaa jäähtynyttä kaurapuuroa.

• Lämmittävä kokovartalotahna
1 dl aloe vera -geeliä
1 rkl karitevoita/voipuunvoita (shea butter)
1 rkl rosmariiniöljyä
½ rkl piparjuurta

Sekoita kaikki ainekset yhteen sähkövatkaimella kunnes tahnamaista. Huuhtele vartaosi lämpimällä vedellä ja sivele tahna raajoille, vatsalle ja selälle. Harjaa/hiero tahnaa ihoosi n. 2min. Huuhtele ja taputa kuivaksi.

• Omenainen puhdistaja öljyiselle iholle
2 rkl maustamatonta soijajogurttia
1 kuorittu omenansiivu
1 tl sitruunamehua
1 rkl oliiviöljyä

Yhdistä kaikki ainekset tehosekoittimeen ja sekoita täydellä teholla n. 30 sekuntia tai kunnes seos on tahnamaista. Sivele sormilla seos naamallesi pyörivin liikkein, varsinkin rasvoittuville alueille. Huuhtele lämpimällä vedellä.

• Kasvonaamio kuivalle iholle
½ kypsä avokado
1 kypsä mansikka
1 tl seesamöljyä
½ tl sitruunamehua

Kuori avokado ja poista kivi. Muussa mansikka avokadoon haarukalla kunnes tahnaa (möykkyjä saa olla). Lisää öljy ja sitruunamehu ja sekoita kaikki hyvin yhteen. Levitä sormilla seos koko naamalle silmäaluetta lukuunottamatta. Pidä naamiota 5min, kostuta kasvopyyhe lämpimällä vedellä ja pyyhi sillä naamio pois. Huuhtele lämpimällä vedellä.

• Hedelmäinen jalkakylpy
5 dl ananaspaloja
5 dl papaijapaloja
5 dl soijamaitoa

Laita hedelmät tehosekoittimeen kunnes se on mössöistä. Keitä maitoa kattilassa kunnes se höyryää muttei kiehuvaksi. Yhdistä hedelmämössö ja maito tarpeeksi isoon astiaan, johon jalkasi mahtuvat. Pidä jalat kylvyssä 20min, sitten huuhtele.

• Parantava käsivoide
1 dl merisuolaa
1 dl öliiviöljyä
2 rkl kookosöljyä
1 rkl rosmariiniöljyä

Sekoita kaikki ainekset yhteen ja hiero seosta käsiin minuutin ajan. Huuhtele lämpimällä vedellä ja taputa kuivaksi.

• Kynsinauhoja pehmentävä kylpy
7 dl kasvimaitoa
1 rkl oliiviöljyä
vauvaöljyä
2 rkl sitruunamehua

Yhdistä maito ja oliiviöljy mikronkestävään kulhoon, johon mahtuu molemmat kätesi. Lämmitä seosta mikrossa minuutin. Kylvetä käsiäsi nesteessä 5min ja taputa kuivaksi. Hiero muutama tippa vauvaöljyä kynsinauhoihisi. Poista ylimääräinen öljy sitruunamehussa liotetulla pumpulipuikolla.

• Viilentävä puhdistaja öljyiselle päänahalle
1 dl suuvettä
1 dl omenaviinietikkaa

Huuhtele hiukset lämpimällä vedellä, sitten tee jakaus vasemmalle puolelle päätäsi, joka ulottuu otsastasi niskaan asti. Käytä pumpulia tai kaada seos suoraan päänahallesi jakausta pitkin. Tee toinen jakaus muutaman sentin keskemmälle ja toista. Jatka jakausten tekoa ja seoksen lisäämistä kunnes olet käynyt koko päänahan läpi. Odota 5min ja huuhtele hiukset. Pese shampoolla ja muotoile normaalisti.

• Lämmin kurpitsa jalkanaamio
1,2 dl säilöttyä kurpitsaa
1 tl oliiviöljyä

Laita kurpitsa kannelliseen astiaan ja lämmitä mikrossa minuutin ajan. Lisää oliiviöljy ja sekoita kunnes paksua tahnaa. Sivele seos jalkoihisi ja kierrä ne kelmuun. Vielä pehmeämmän ihon saavuttamiseksi lämmitä kaksi pyyhettä kuivaajassa ja kierrä jalkojesi ympärille. Anna vaikuttaa 15min ja huuhtele sitten lämpimällä vedellä.

Tunnisteet: