Säädöt sekaisin

Säädöt sekaisin on blogi (ei enää pelkkä kokeilu). Me emme elä suppeassa maailmassa ja sanavapaus on aseemme, joten aiheet ovat varsin vapaita. Eiran demarina ja Erkki Vauramon suurena ihailijana kannatan avointa keskustelua ja mielipiteiden kirjoa. En lähde suureen itsesensuuriin, mutta yritän olla loukkaamatta omaa yksityisyydensuojaani.

torstaina, toukokuuta 18, 2006

Maagisia hetkiä

Eilen Stoassa mietin ensimmäisenkin esityksen aikana sitä miten asiat käsitetään. Suomessa Nuevo Circus ei ole ihmisille tuttua. Suurin osa ainakin nuoremmista katsojista oli odottanut jotain uudenvuoden sirkusesitystä.

Se on vähän sama kuin Simpsonit. Piirretyt eivät aina ole nk. lastenjuttuja. Vaikka kylläkin näissä esityksissä oli jotain sellaista, josta minusta lapsikin saa ahaa-elämyksiä. Miten niin pienet eleet ja kekseliäisyys voivat olla hienoja ja niin mahdollisia itsekin toteuttaa.

Un cirque tout juste
On ihana päästä hetkeksi sellaiseen tilaan, jossa on satumainen tunnelma. Puutarhatonttumainen ukkeli slipoverissa ja teryleenihousuissa tekee vähäeleisiä liikkeitä, soittaa vinyyliltä ranskalaista iskelmää, laulaa pari säettä playbackinä ja käärii palloja pieneen mattoon.

Eikö kuullostakin kiehtovalta? Hän oli niin mainio.

Fritt Fall
Jonnasta tämä olisi ollut "kaikkien aikojen esitys", ellei Maksim ottaisi pieniä lipsahduksia niin rankasti. Jonna onkin sitä mieltä, että meidän tulee hankkia Maksimille koirankasvattajan opas. Sillä Maksim on ehdollistunut agressiivisiin purkauksiin/voimasanailuun, jos vaikkapa pallo tippuu.

Ja täytyy tunnustaa, että sydän kurkussa odotti ja samalla toivoi, ettei vaan pallot lipeäisi. Ja ihan turhaan se Maksim ottaa nämä pienet lipsahdukset niin rajuina epäonnistumisina, koska ei ne tarkoita vaikkapa minulle katsojana mitään, ehkä vain inhimillisyyttä. Toisekseen se kireys ja manaus sitten saa ne pallot putoilemaan. Negaatio luo negaatiota. Maksimin pitäisi muistaa, että tällaiset purkaukset katkaisevat sen maagisen olotilan, johon pääsee katsojana. Miten joku voi olla niin taitava heittelemään palloja ja suurimman osan todellakin saa pysymään ilmassa.

Rinneradion musikaalinen osuus oli myös varsin hurjaa ja omalaatuiset soittimet ovat aivan in ja pop. Se mistä kaikesta saa irti musiikkia ja millä kaikin tavoin on erityisen mielenkiintoista.

Tänään vuorossa olisi REC kello 19 reikäleipä. Onneksi on arkeen vähän sirkusta. Vielä on pari esitystä jäljellä. Suosittelen lauantain esitystä O/I. Siinä mielikuvitus pääsee laukkaan ja upeaan raviin läpi sadunhuuruisten nummien.

http://kulttuuri.hel.fi/stoa/ohjelma/cirkoaero_fi.html
http://www.circoaereo.net/

Tunnisteet: