Säädöt sekaisin

Säädöt sekaisin on blogi (ei enää pelkkä kokeilu). Me emme elä suppeassa maailmassa ja sanavapaus on aseemme, joten aiheet ovat varsin vapaita. Eiran demarina ja Erkki Vauramon suurena ihailijana kannatan avointa keskustelua ja mielipiteiden kirjoa. En lähde suureen itsesensuuriin, mutta yritän olla loukkaamatta omaa yksityisyydensuojaani.

sunnuntaina, helmikuuta 18, 2007

So called metropoli

Hoh, hoijaa... Mikä siinä on, että ehdoin tahdoin Helsingistä vääntämällä väännetään metropolia? Kun se ei ole. Vaikka kuinka Rakel Hiltunen, Jan Vapaavuori ja Jussi Parviainen olisivat metropolitiimi, niin... Ei se, että ollaan tiimi tee vielä yhtään mitään.

Minulle Helsinki kelpaa vaikkei olisikaan metropoli. Kunhan olisi aidosti oma itsensä. Rehellisesti juuri sellainen kaupunki kuin on. Ei mikään pikku-Tukholma, ei wannabe-Lontoo tai yhtään mitään mitä ei ole.

Miksi se on ongelma, että Helsinki olisi ihan jotain omaansa? Rakentaisi kaupunkia kuten juuri tähän kulttuuriin, tarpeisiin, haasteisiin, puitteisiin, oloihin ja rakenteisiin sopii. Tekisi omia ratkaisuja, joiden tarkoitus olisi miellyttää helsinkiläisiä, ei ulkopaikkakuntalaisia oopperassa kävijöitä tai turismoja. Voi heitäkin toki ajatella (vaikka perustamalla mukavia kahviloita, joissa on interwebbi, hyvä tuolit ja loistavaa palvelua), mutta ei etunenässä.

Kun helsinkiläiset kokevat, että tämä on heidän kaupunkinsa, jota kehitetään heille hyväksi paikakasi asua ja ...siis ihan yleisesti elää elämäänsä, niin kyllä se aivan varmasti huokuisi kaikkeen muuhunkin ja myös turismiin.

Vähän sama asia heräsi Tornio-Haaparanta jutusta, mikä on samaisessa Hesarissa. Miksi ei annettaisi näiden kahden kaupungin hoitaa asioitaan, kuten ovat hyväksi todenneet? Onhan se ainutkertaista (valitettavasti jopa), mutta eikö juuri tällainen onnenkantamoinen ole positiivista? Ainakin se kaikella tapaa kuullostaa ja vaikuttaa siltä. Onko pakko olla änkyrävänkyränä? Onko se kateutta, ettei keskisuomalaisella kaupungilla ole vastaavaa (ulkomaalaista)rajanaapuria vai vaan ihan periaatteellista v-mäisyyttä?

Niin ja taas on ihan pakko sanoa, että nk. Helsinginherrat ovat usein (kuten meillä kotona on tapana sanoa) junantuomia.

Tunnisteet:

2 Comments:

At maanantaina, 19 helmikuuta, 2007, Anonymous Anonyymi said...

Todellakin.
Tornion pitäisi antaa hoitaa asiansa juuri kuin ne haluaa, ja tästä syystä Suomen valtiokoneisto tulisikin vetää siltä alueelta pikapikaa pois.

Mitä Helsinkiin tulee, niin Helsinkiä alettiin kehittämään väärin sekä viihtyvyyden että talouden kannalta väärin, kun aloitettiin tämä lähiörakentaminen.

Nyt Helsingiltä puuttuu muutama satatuhatta asukasta, että täällä saataisiin aikaan kaupunkikriittinen massa, joka kehittäisi palveluja nopeammin kuin hinnat nousisivat.

Mutta olen tästä puhunut omalla blogillani sen verran usein, etten viitsi nyt.

 
At maanantaina, 19 helmikuuta, 2007, Blogger Hanna Kopra said...

Sä olet niiin mahdoton! Mutta kuten isäni sanoi kesän maakuntareissunsa jälkeen: "Pohjanmaa pitäisi kiilta irti ja antaa upota".

Ja kuten eräässä Rib Kirbyn ruudussa (joka on isälläni siis kehyksissä seinällä) sanotaan: "Leipänsä voisi varmaan tienata helpomminkin. Suunnistan suurkaupunkiin, jossa pystyy ajattelemaan!"

 

Lähetä kommentti

<< Home