Säädöt sekaisin

Säädöt sekaisin on blogi (ei enää pelkkä kokeilu). Me emme elä suppeassa maailmassa ja sanavapaus on aseemme, joten aiheet ovat varsin vapaita. Eiran demarina ja Erkki Vauramon suurena ihailijana kannatan avointa keskustelua ja mielipiteiden kirjoa. En lähde suureen itsesensuuriin, mutta yritän olla loukkaamatta omaa yksityisyydensuojaani.

torstaina, toukokuuta 18, 2006

Väärin on aina väärin

Otsikot "Lasta ei saa lyödä, se sattuu " ovat minusta sikäli hassuja, että onhan se päivän selvää, että lapseenkin sattuu jos lasta lyö. Sama kaava on minusta jotenkin myös siinä, että pitää teroittaa eläimiin myös sattuvan.

Eikö se ole ihan loogista, jos elukoillakin on verta pumppaava sydän, sisäelimet ja vaikka vain tuntoaisti, että eläinkin tuntee kipua? Moni sanoo, että "mitä te joidenkin eukoiden hyvinvoinnista välitätte, hoitaisitte ensin ihmisten asiat kuntoon". Niin noh. Totta tuokin. Mutta jos väkivalta ja eläisuojelurikkomukset sallittaisiin, niin se lopulta rappeuttaisi sitä rajaa missä väkivalta vihdoin olisi tuomittavaa. Tässä olen vähän hindulaisella linjalla.

Siksi minäkin kävin allekirjoittamssa eläinsuojeluadressin ja siksi minusta Teemu Mäen kissantappotaide ei ole hyvän maun rajoihin mitenkään mahtuvaa eikä oikein muuta kuin moralitonta sensaationhakuista sadismia. Vaikka Teemu Mäki sanoisikin, ettei kissan tappo ollut tahallista (mutta siihen meni kuitenkin 3 kirveniskua ja kuusi sekunttia) eikä eläinrääkkäystä, niin kyllä se on. Jos tietoisesti hakee kissan eläinsuojeluyhdistyksestä tällaiseen tarkoitukseen, niin hei... Kaveri tuskin tuli siellä maininneeksi miksi haluaa kissan. Minusta tämä jo täyttää harkitun eläinrääkkäyksen merkit.

No ehkä sekin olisi taidetta, jos hakisi jonkun yksinäisen vanhuksen jostain vanhainkodista ja tekisi saman. Kuka sellaista vanhustakaan kaipaisi. Tai joku orpo lapsi jostain köyhästä maasta, mitä sekään tekisi vaikkapa munuaisella, kun sen elämästä ei kuitenkaan tule mitään juhlaa. Jos haluamme siis olla oikein kärjistäviä. Mutta sellaiseksi se maailma menisi ja meidät kaikki yllättävän nopeasti.

On vähintäänkin kiusallista, että nykylääketiede eteni toisenmaailmansodan aikana Saksassa aimo harppauksin ja taitaa olla vaikea eritellä lääkettä tai lääketieteenalaa, joka ei olisi siitä hyötynyt. On kiusallista, että niin paljon tehdään eläinkokeita. Ja on kovin turhaa turhamaisuutta nykyvaateteollisuuden aikana pukeutua turkikseen, siksi että se on "niin lämmin".

Minusta on oikein suotavaa ja mukavaa, että pieni lapsikin oppii ettei eläintäkään saa tökkiä, repiä, töniä, istua selän päälle tai mitään tämän tyyppistä. Se kehittäköön vaikka lapsen empaattisia taitoja ja toisten olemassaolon kunnioitusta.

Kuva: http://www.rspcaqld.org.au/archives/default.htm

Tunnisteet: , , ,