Metsäratio in Little Italy
Radioalalla tulee. Uudet toimiluvat on jaettu ja kenties se tapa, jolla ne jaettiin herättää kysymysten lisäksi närää.
Minä ymmärrän, että meidän pienessä maassa on kaikki pientä, piiritkin. Ja minä ymmärrän, että pienessä maassa moni kavahtaa jos ja kun iso tekijä ilmaisee mitä ikinä. Mutta joskus minusta tarvittaisiin nk. munaa.
Hoblassa on tällä viikolla Aiheesta tulossa juttu ja suomenkieltä paremmin taitaville lauantain Pressossa. Mielenkiinnolla odotan molempia julkaisuja. Nähtäväksi jää nouseeko periaattellinen keskustelu aiheesta millekään tasolle. Suomessa.
Muualla mediankeskittymisestä käydään keskustelua, mm. EU tasolla. "EU-parlamentaarikko, toimittaja Marianne Mikko syyttää pohjoismaisia mediayhtiöitä Viron median alennustilasta. Omistajuuden keskittyessä muutamien pohjoismaisten mediakonsernien käsiin, media on viihteellistynyt ja menettänyt uskottavuuttaan yleisön silmissä. Omistajille tärkeintä on voiton maksimointi."
Sävel radiohan ei ole vielä kuin harkitsemassa, yrittääkö viedä asiaansa Hallintooikeuteen, jos siellä asiaa edes haluavat käsitellä. Tavallaanhan ministeri oli oikeassa sen suhteen, että humppaa tulee paikallisradioistakin, siis vaikkapa Ylen kanavilta, mutta mitä kansa siitä mietti. Noh, ehkä Sävel radion ei olisi pitänyt provosoida kuuntelijoitaan tukkimaan ministeriön palvelinta, koska toimiluvassa kielletään moinen toiminta. Mutta mitä hävittävää Karhuvaaran leirillä enää edes oli?
Mutta palatakseni otsikon viittaukseen, niin onko se todella sananvapauden kannalta hyvä, että ne joilla on jo valtava mahti mediassa ja journalistisessä kentässä saavat vielä huimasti sitä lisää? Varsinkin kun "toimilupaviranomaisen tulee ottaa huomioon asianomaisella alueella harjoitettava televisio- ja radiotoiminta kokonaisuudessaan ja pyrkiä sananvapauden edistämiseen..." tai se seikka, että "toimilupia myönnettäessä tulee kiinnittää huomiota siihen, ettei viestintä keskity tavalla, joka olisi omiaan vaarantamaan sananvapautta. Toimilupia myönnettäessä tulee pyrkiä radiotoimilupien myöntämiseen usealle toisistaan riippumattomalle hakijalle".
Suomea pidetään tutkimuksissa vähiten korruptoituneena maana, vaikkapa Euroopassa, mutta joskus sitä miettii, että onkohan noin. Pokkurointia esiintyy ja Vaikeita Tilanteita yritetään välttää, ettei Vene vain keikkuisi. Ja oliko päätökset edes tällä kertaa kovin poliittisia? Tunnettua on, että ensimmäisen kauden ministeri nojautuu pitkälle päätöksissään ainakin ensimmäisenä vuonna virkamieskoneistoonsa. Ja jos se ei sitä ollut, niin mitä se oli? Oliko kyseessä uskon asiat? Usko, että näin päästään helpoimmalla, ei suututeta ketään, hankita huonoa julkisuutta? Olisiko liian uudet pelurit olleet liian rohkea veto, olisiko ala sitä edes halunnut? Ja onhan Sanomilla tarpeeksi rahaa. Ainahan niillä on. Ja mitä väliä Urheilu radiosta ja Ettanista. Ne ovat nyt vain niin vanhoja juttuja, ettei niitä kukaan edes muista.
Hienoahan on, että Groove FM ja Classic FM saivat jatkaa. Ne ovat noin ainakin musiikilliselta tarjonnaltaa erilaisia. Mutta olisiko SuomiPop pitänyt jo haudata, haudan lepoon. Ihan vaikka siksi, että rahaa olisi näin ollen jäänyt hitusen enemmän näiden kahden erikoisradion pyörittämiseen, kehittämiseen? Mutta kai siitäkin erikoistyöstä pitää palkita yhdella lisäkanavalla. Eihän mikään ole ilmaista, eikä ilmaisia lounaita ole.
Kai minä olen iloisin Basso Radion puolesta, muutoin olen hieman kummissani. Hyvällä hakemuksella ja taustatyöllä eikä tutkimuksilla ole mitään virkaa, jos sattuu huonona kierroksena mukaan. Olisi riittänyt wöördi pumaska ja oikea nimi. Ei muuta.
Tunnisteet: ihmettä ja kummaa, politiikkaa
0 Comments:
Lähetä kommentti
<< Home