Säädöt sekaisin

Säädöt sekaisin on blogi (ei enää pelkkä kokeilu). Me emme elä suppeassa maailmassa ja sanavapaus on aseemme, joten aiheet ovat varsin vapaita. Eiran demarina ja Erkki Vauramon suurena ihailijana kannatan avointa keskustelua ja mielipiteiden kirjoa. En lähde suureen itsesensuuriin, mutta yritän olla loukkaamatta omaa yksityisyydensuojaani.

perjantaina, marraskuuta 24, 2006

Lukiluki

Tässä on Erään lukihärötesti, vuodelta 1997. Maallikkona voisi kuvitella, että testatun suomenkieli on melko kehnoa eikä testattu pärjää hyvin suusanallisestikaan, koska härö vaikuttaa asioiden sisäistämiseen. Saati kirjallisesti. Ulkomaankieliä testattu ei varmastikaan voi ymmärtää ja on suorastaan kyvytön niitä oppimaan tai niillä pärjäämään.

Kävin pienenä R- ja S-koulussa. Ihan jees. Tikkurilan keskustassa, sellaisessa rumassa talossa, joka on siinä uuden kirjaston vieressä. Koulussakin kävin pari kertaa Kyltsällä (Kyllikki piti tukiopetusta), mutta en kuten eräät pikku-eukassa (ihan erityiskavereille). Vasta teini-iässä ruotsinopettaja sanoi, että olisi kenties syytä tutkia mistä nämä omituiset ajatuskiemurat johtuvat.

Sitä ennen eipä kukaan ollut ajatellut, että tutkitaan miksi se hutkii. Äidinkielenopettaja piti käkättäjänä (totta sekin) ja varmaankin oletti, että teen hauskuuttaakseni häntä lähes sata pilkkuvirhettä ja useamman kymmenen muuta aineisiini.

Mutta silloinen testaaja oli umpi tollo. Neiti-ihminen kertoi ennen kutakin testiä, että mitä hän testaa. Oho, juonena osasin siis varautua kaksoiskonsonantteihin ja ties mihin. Tulos oli, että on sillä lukihärö muttei oikein mitä sille pitäisi tehdä.

Vasta iltalukiossa asia testattiin kuten testata pitää. Paljon erilaisia testejä, eri aikoina, niiden tarkoitusperistä ei kerrottu testattavalle (varsinkaan etukäteen) ja niitä uusittiin. Erästä etenkin: Siinä käsi laitetaan suoraksi eteen, olkapään korkeudelle. Peukalo nostetaan ylös. Valitaan suoraan edestä jokin kiintopiste (mielellään vertikaalinen, esim. sauma). Aloitetaan silmien "renklaus" vasen kiinni, auki, oikea kiinni ja auki. Hurjalla vauhdilla. Käsi pysyy tukevasti paikallaan. *)

Sain siis oheisen kuvaliitteen tuomion. Olen kielellisesti kyvytön tai impotentti. Ihan hyvä, että ratkaisu saatiin. Yo!-kirjoituksetkin olivat tulossa ja tulos huomioitiin niissä. Mutta osin jo silloin pisti tulos vähän hymähtämään. Kun joitakin vuosia sitten löysin nyt paperin, piti se ihan skannata. Voi olla, että olen ylpistynyt tai Jotain, mutta minua paperi huvittaa. Onhan se surkuhupaisa ja kaikilla ei sellaista edes ole. Harva haluaakaan yhtä "mairittelevaa" tulosta. Tässä yhteiskunnassa ei ole varaa olla kyvytön. Vaikka siis tosi moni on, eikä niitä tarvitse edes testata.

*) Tuloksena peukalo "liikkuu" jompaankumpaan suuntaan. Se ei kuulemma palaa takaisin keskelle ja lähde vastaikkaiseen suuntaan. Kuulemma. Testaajan mukaan. Tätä uusittiin lukuisia kertoja ja kyllä se vain liikkui.

Tunnisteet: , , ,

1 Comments:

At maanantaina, 27 marraskuuta, 2006, Blogger norppa said...

Mulla ainakin oli äidinkielen opettaja joka oli aivan varma että teen kirjoitusvirheitä huvikseni. En usko että hän nukkuisi edelleenkään jos lukisi blogiani.

 

Lähetä kommentti

<< Home