Miksi äänestää? - Miksi, oi miksi?!
Jaakko sen sanoi. Siis mäkään en ole osannut tajuta tätä. Kuinka noloa...
Miksi nuorten pitäisi etenkin äänestää?
• Koska vanhemmista ja niitäkin vanhemmista lähes kaikki äänestää.
• Vanhempia ja niitäkin vanhempia on lukumäärällisesti huomattavasti menemmän kuin meitä, nuorempia (60-luvun jälkeen syntyneitä).
• Ne hakkaa meidät vaikka meistä kaikki äänestäisi - Totta, mutta jos siksi emme äänestä, jäämme totaalisesti jalkoihin.
• Siksi meidän, nuorempien ja pienien ikäluokkien edustajien PITÄÄ äänestää. Että meidänkin ääni pääsisi kunnolla kuuluviin eikä hukkuisi, tulisi suurien ikäluokkien älämölön runnomaksi.
• Ja siksi meidän pitää äänestää meidän ikäpolviemme edustajia. Että meillä on on edes joku päivä myös uusia poliitikkoja, joista voi nousta Suomelle uusia päättäjiä, johtajia ja vaikkapa ihan pääministereitä ja puhemiehiä...
Eduskuntavaaleissa äänestämien on ihan pala kakkua. Suomessa se on pyritty tekemään helpoksi. Ainakin se on helpompaa kuin Amerikan maalla, saati Amerikan Loridassa...
Ennakkoäänestys on 7.-13.3.2007. Ennakkoäänestyspaikkoja on huikeasti ja jokainen voi äänestää ihan missä päin Suomea vain. Kunhan on henkkarit mukana, niin homma hoituu. Virastoissa, posteissa ja ties missä voi äänestää ennakkoon. Ruokiksella, töiden jälkeen, jos myöhästyy bussista... Ihan voi valita sen hyvän ja sopivan hetken.
Vaalipäivä on jälleen sunnuntai. Tällä kertaa 18.3.2007. Varsinaisena vaalipäivänä PITÄÄ äänestää juuri ja nimenomaan siellä missä äänestysoikeuteen oikeuttavassa lapussa sanotaan. Silloin EI VOI äänestää missä vain. Silloin mennään tiukemmissa rajoissa, eli limiteissä.
Mutta hauskaahan on se, että silloin voi törmätä tuttuihin, naapureihin ja voi heittää sunnuntaikävelyn. Haukata happea, jos on vaikka vähän huono happi muutoin. Koska jos pääset venymään Mäkkärille krapulassasi tai lähikiskalle, niin samalla reissulla raahaudut äänestämäänkin.
Lappua ei tarvitse äänestääkseen. Eli jos se hukkuu, niin ei hätää. Voit aivan hyvin saada äänestyspaikkasi selville, joko kysymällä naapurilta, missä hän äänesti tai seurata naapuria äänestyspaikalle ja vielä äänestyspaikalla varmistaa, että paikka on oikea. Mikäli se ei olisi, niin vaalilautakuntalaiset antavat sinulle numeron josta oikeaa paikkaa voi tiedustella.
Ja kun on äänestänyt on käyttänyt yhtä tärkeintä oikeuttaan, mitä demokratia meille mm. suo. Yleistä äänioikeuttaan.
Tunnisteet: arvot, politiikkaa, yhteiskunta
0 Comments:
Lähetä kommentti
<< Home