Säädöt sekaisin

Säädöt sekaisin on blogi (ei enää pelkkä kokeilu). Me emme elä suppeassa maailmassa ja sanavapaus on aseemme, joten aiheet ovat varsin vapaita. Eiran demarina ja Erkki Vauramon suurena ihailijana kannatan avointa keskustelua ja mielipiteiden kirjoa. En lähde suureen itsesensuuriin, mutta yritän olla loukkaamatta omaa yksityisyydensuojaani.

torstaina, kesäkuuta 15, 2006

ICE - In Case of Emergency

Sain joku päivä tässä ensin vanhalta Keravan jampalta ja sitten isältäni myös (koska ei osaa lukea vastaanottajia muiden meileistä, vaikka siis hyvä ideahan oli laittaa meili eteenpäin) sähköpostin, joka sisälsi seuraavaa...

"Uutinen Helsingin Sanomissa
Pelastus- ja sairaanhoitohenkilöstö joutuu usein käyttämään aikaa loukkaantuneen/sairastuneen lähiomaisten yhteystietojen etsimiseen.

Monesti omaisiin olisi saatava yhteys kiireellisesti. Joskus nopea
yhteyden saaminen voi jopa pelastaa potilaan hengen, koska
omaiselta saatetaan saada esim. tärkeää tietoa potilaan lääkityksistä ja
yleissairauksista.

Suomen pelastus- ja hoitohenkilöstö toivookin, että myös Suomessa omaksuttaisiin yleiseen käyttöön kansainvälinen "ICE-koodi". ICE tulee sanoista In Case of Emergency eli suomeksi hätätilanteessa.

Ideana on, että ihmiset lisäisivät matkapuhelimensa puhelinluetteloon kirjaimet ICE sen henkilön nimen eteen, johon toivotaan otettavan yhteyttä hätätilanteessa. Näin pelastus-/sairaanhoitohenkilöstö löytää tarvittaessa nopeasti puhelinnumeron luettelon kohdasta I ilman, että heidän tarvitsee selata läpi koko luetteloa.

Voi olla hyvä, että ICE-koodin laittaa kahden tai useammankin ihmisen nimen eteen. Ainoana ICE-yhteyshenkilönä ei kannata pitää esim omaa puolisoa, jonka kanssa liikkuu usein yhdessä. Toisena yhteyshenkilönä lienee viisasta olla henkilö, jonka kanssa et aivan päivittäin kulje vaikkapa samalla autolla.

Toivon, että pelastuslaitos järjestää näkyvän kampanjan ICE-koodin lanseeraamiseksi, mutta sitä ennen levitättehän tätä viestiä ystävillenne ja tutuillenne.

esim. ICE 1 Äiti 040-123 4567"

...mieltä lämmittävää on, että Dick levittää sanaa myös minulle. Sillä minähän kannatan tällaista, mahdollisesti vaikka oman henkeni säilymisen takia ja myös helpottaakseni pelastustyöntekijöiden urakkaa.

Itse laitoin kolme ICE-tyyppiä ja koska minulla on N70 luuri on aivan sama onko ICE (ice baby) nimen edessä vai jälkeen, i-kirjaimen alta löytyvät kumminkin.

Mutta kun aloin ajattelemaan asiaa tarkemmin totesin muutaman seikan. 1) minun tulee kertoa näille henkilöille mahdollisista lääkityksistä ja vaikkapa veriryhmäni, muutoin ICE-jutusta ei ole mitään hyötyä. 2) tarvitaan ehkä neljäskin ICE, sillä yksi nykyisistä pitää aina öisin ja muutoinkin nukkuessaan luurinsa äänettömällä, yksi ei välttämättä herää ja kolmas ei varsinkaan. Plus kaikki eivät aina päivälläkään pääse puhelimeen tai eivät siihen kiireiden keskellä vastaa.

Olen päättänyt ihan haastatella muutamaa ihmistä tämän asian tiimoilta. Varamiesten ja -naisten tulee olla toisiaan täydentäviä.

Tunnisteet: ,