Säädöt sekaisin

Säädöt sekaisin on blogi (ei enää pelkkä kokeilu). Me emme elä suppeassa maailmassa ja sanavapaus on aseemme, joten aiheet ovat varsin vapaita. Eiran demarina ja Erkki Vauramon suurena ihailijana kannatan avointa keskustelua ja mielipiteiden kirjoa. En lähde suureen itsesensuuriin, mutta yritän olla loukkaamatta omaa yksityisyydensuojaani.

perjantaina, joulukuuta 01, 2006

Aktivoidu äänestämään

Tässä mikäs-päivä-se-nyt-olikaan MTV3:n uutisissa kerrotiin porvaripuolueiden suivaantuneen (hyvä sana) oikeusministeriön tulevasta kampanjasta, jolla halutaan aktivoida kansalaisia äänestämään JO tulevissakin vaaleissa.

Koska "eihän demari ministeri voi tällaista yksin päättää", siis kun ne jotka eivät äänestä "äänestävät kuitenkin demareita", sanoi nuorempi Häkämies tai joku ihan saman näköinen. Niin tai sitten perussuomalaisia. Jos ei muuten, niin piruuttaan.

Jos nyt kuitenkin asiassa ollaan edes koetettu olla objektiivisia ja kampanjan kohdentaminen perustuu tilastoihin, niin... Se on vain niin, että maaseudulla ei ole niitä nuoria eikä edes syrjäytyneitä yhtä paljoa kuin siellä minne kaikki tuppaantuvat. Suurissa kaupungeissa. Vaikka kyse olisikin pitkälti painotetusti nuorista miehistä.

Eikö se ole demokratian kannalta oleellista, että mahdollisimman moni käyttää äänioikeuttaan? Minusta on. Se miten se sitten suo puolueille valtaa on toinen seikka. Puolueet ovat niitä, joita kansa joko kannattaa tai ei. Ei toisin päin.

Toki itse kannatan sitä, että kaikkia koetettaisiin sparrata käyttämään omaa äänioikeuttaan, mutta kylän viittä kaveria on helpompi kannustaa siellä Tebbarin kahviossa kuin niitä 5000 (tai kuinka paljon niitä nyt onkaan) itä-Helsingissä.

Ammattikouluissa tietenkin voidaan olettaa olevan paljon "duunareita, joilla on duuuunareiden arvot", muttei se kuitenkaan ehkä ihan suoraan tarkoita enää sitä mitä tai ketä ihminen äänestää. Varsinkaan, kun puolueella ei ole väliä. Ihmiset äänestävät ihmistä, eivät puoluetta niinkään. Tietenkin poikkeuksia on.

Minusta kampanja on hyvä idea ja tervetullut. Olipa tulossa mitkä vaalit vain ja niitähän on tulossa lähivuosina lähes yhtenään, on tällaisen kampanjan aika. Vihdoin.

Mutta minusta on yhtä tärkeää, että ihmisissä herää kiinnostus myös selvittää ketä äänestää ja miksi. Ei ihan vielä riitä, että jaksaa vääntäytyä äänestyskoppiin ja siellä suorittaa (toki monesti hyväksi todettu) krunde-vai-klande -operaatio.

Etsikää mieleistänne jo nyt. Kaikki ovat netissä. Puolueiden sivujen kautta ja ehdokkaiden blogien kautta. Etsivä löytää eikä tarvitse olla edes sokea kana.

Tunnisteet: ,