Säädöt sekaisin

Säädöt sekaisin on blogi (ei enää pelkkä kokeilu). Me emme elä suppeassa maailmassa ja sanavapaus on aseemme, joten aiheet ovat varsin vapaita. Eiran demarina ja Erkki Vauramon suurena ihailijana kannatan avointa keskustelua ja mielipiteiden kirjoa. En lähde suureen itsesensuuriin, mutta yritän olla loukkaamatta omaa yksityisyydensuojaani.

maanantaina, tammikuuta 15, 2007

Vaalikoneet (monikossa)

Useimmiten kaiken maailman testit, kuten henkinen ikäsi ovat vallan hupaisia ja viihdyttäviä. Muttei niitäkään jaksa ihan kamalan montaa samanlaista tehdä. Siis sama homma voi olla näissä vaalikoneissa, tällä kertaa...

Vaalien alla tulee aina vaalikoneet. Ja minusta on ihan mielenkiintoista tietää miten esimerkiksi summassa nelikenttään (MTV3:n vaalikone) heitetyt painotukset ja vastaukset osuvat yksiin kenenkin kanssa. Ja löydänkö 100 ensimmäisen joukosta ketään, jota olin ajatellut voivani äänestää.

Sillä mielenkiintoistahan se on tietää, mutta vaalikoneiden perustella en ole koskaan äänestänyt ketään. Olen toki löytänyt uusia ehdokkaita, nimiä ja persoonia, joihin olen tutustunut ja joita voisin pitää mahdollisina. Siis pätevinä.

Koska vaalikoneet ovat vaalikoneita. Se kertoo loppujen lopuksi aika vähän. Vaalikoneen jälkeen pitäisi (minusta ainakin) vielä tutustua ehdokkaan ajatuksiin ja maailmankuvaan syvemmin (esim. nettisivuijen kautta ja mahd. muutoinkin). Päästä liki. Koska omat vastaukset ja painotukset... kaikista ei ole käsitystä kuinka "syvästi mä tätä asiaa vastustan/kannatan", ehkä en edes tunne koko kysymystä kovin hyvin.

Sitten on vielä se, että jos nyt saan jonkun kanssa tosi hyvät rak... eikun vaaliprosentit, niin millainen persoona tämä kyseinen ehdokas oikeasti on. Saisiko hän oman äänensä kuuluviin ja asiansa näkyville? Jyrättäisiinkö hänet lautakunnissa ja jäisikö takariviin huutelemaan puoluerivistössä? Osaisiko ehdokas pelinsäännöt ja olisiko pelin henki tuttua? Mitä jos ehdokas onkin saanut vaalikoneen vastaukset aikaiseksi, mutta sitten Arkadianmäellä ei pitäisi ainoatakaan puheenvuoroa, ei tekisi yhtäkään aloitetta?!

Mitä jos ehdokas istuisikin mielummin eduskunnankahviossa naureskelemassa Lyly Rajalan naisseikkailuille tai jotain muuta yhtä rakentavaa eikä "kehtaisi"/viitsisi/tekisi mitään niiden asioiden eteen joita vaalikoneen mukaan ehdokkaan piti ajaa ja viedä eteenpäin? Olisi alvariinsa pois ja ajelisi vain taksilla!!

Silloin kualisin, KUALISIN! Se olisi aivan kamalan ...kamalaa ja vielä hirvittävän hirveää.

Vaalikoneet, testaa itsesi ja ehdokkaasi:

YLE (aukeaa 1.2.2007)

Talouselämä-lehti

Hesari (Aukee kun aukee)

Vaalikone.fi

MTV3

Kansalaisjärjestöjen vaalikone (avataan äänestäjille 31.1.2007)

Uskonnonvapaus.fi

Tunnisteet: