Säädöt sekaisin

Säädöt sekaisin on blogi (ei enää pelkkä kokeilu). Me emme elä suppeassa maailmassa ja sanavapaus on aseemme, joten aiheet ovat varsin vapaita. Eiran demarina ja Erkki Vauramon suurena ihailijana kannatan avointa keskustelua ja mielipiteiden kirjoa. En lähde suureen itsesensuuriin, mutta yritän olla loukkaamatta omaa yksityisyydensuojaani.

tiistaina, maaliskuuta 06, 2007

Sivistys on SUURI asia

Niin sanoi isä Kiljunen. Eräs suosikki kohtauksiani Kiljusen herrasväki -elokuvassa, Pulla-koirakin oli päässyt kirjastoon.

Isäni kanta on, että en lue tarpeeksi, en tunne historiaa tarpeeksi ja olen ehkä jokseenkin sivistymätön dorka. Mutta onhan se tottakin. Mitä sitä kiertelemään. Onhan se häpeällistä.

Mutta onneksi en ole IHAN "daipperhead"-kamaa. Kuten Lotta Backlund kirjoittaa "Amerikkalaisten morkkaaminen on halpaa ja helppoa huvia. Hullulla on halvat huvit, ja idiootilla ilmaiset, vai miten se nyt menee? Oli miten oli, tsekatkaa tämä--"

Tuokin pätkä on vain yksi syy miksi oppivelvollisuus pitää säilyttää ja osoitus siitä että opetuksen tasoon tulee kiinnittää huomiota. Ja että ei yksin koulun, vaan myös kodin ja jokaisen meistä tulee kantaa vastuumme tulevista sukupolvista. Sillä rappio leviää helposti.

Pätkä on todistus siitä miksi ja mihin kirjastoja tarvitaan, miksi Yleisradiolta tulee odottaa §7 kohdan 3 (ottaa ohjelmistossa huomioon sivistys- ja tasa-arvonäkökohdat, tarjota mahdollisuus oppimiseen ja itsensä kehittämiseen, painottaa lapsille suunnattuja ohjelmistoja--) mukaista ohjelmaa ja ylipäätään kaikilta median tahoilta jotain tasoa. Kukaan ei pääse vastuutaan pakoon.

Hupipätkä on itseasiassa aika traaginen. Tragikoominen, mutta loppupeleissä ei siitä hyvä mieli jää. Ja vaikka tietenkin tähän on valittu tietoisesti dorkimmat, niin... Kertoohan se jotain maasta, jossa kaikilla ei ole samat mahdollisuuden kouluttautua tai vaikka olisi, niin... Ei tarvitse. Pässi kulkee kiltimmin narussa...

Kuvat: kaapattu tästä videosta

Tunnisteet: , ,