Säädöt sekaisin

Säädöt sekaisin on blogi (ei enää pelkkä kokeilu). Me emme elä suppeassa maailmassa ja sanavapaus on aseemme, joten aiheet ovat varsin vapaita. Eiran demarina ja Erkki Vauramon suurena ihailijana kannatan avointa keskustelua ja mielipiteiden kirjoa. En lähde suureen itsesensuuriin, mutta yritän olla loukkaamatta omaa yksityisyydensuojaani.

perjantaina, maaliskuuta 09, 2007

Tsadilaiset ja muut

Olen Helsingissä syntynyt, 5. (EIPÄS liioitella!) eikun 4. polven Elannonjäsen, joka on asunut myös Vantaalla, Espoossa ja Hollolassa. Koulut on olen 99,9 prosenttisesti käynyt Helsingissä, myös autokoulun. Olen paljasjalkainen stadilainen, isänpuolelta. Äitihän on syntynyt Mäntässä... eipäs kun Jämsässä, siis Sämsässä (Jämsä on ranskalaisisttain: Sämsäää) ja asunut lapsuuden Helsingin pitäjällä...

Minulla mitään maaseutua vastaan ole. Muttei sinne mitään asiakaan. Kun ei ole sukulaisia juurikaan Kehä III:n ulkopuolella, niin... Mitä nyt Lahdessa käymme ja Kuusankoskella. Kulttuurishokkimatkailua olen harrastanut Tampereella, Turussa, Lappajärvellä ja joskus vuosia sitten mm. Vaasassa.

Isänäiti on Lappeenrannasta ja kaikki mummon sisarrukset, jotka kaikki ovat sodanjälkeen muuttaneet Helsinkiin tai ennen sitä Tukholmaan. Mummosta on nykyään (pää kun pehmenee) niin IHA NAA, että minä olen ihan karjalainen luonne. Jep, jep... Eli siis ihan puhdasverinen en ole isänkään puolelta. Mutta sehän on genetiikan ja evoluutionkin kannalta vain terveellistä.

Eilen keskustelimme taas siitä kuinka helsinkiläisiä vihataan tai ainakin inhotaan muualla Suomessa. Minä en moista oikein ymmärrä, mutten paljoa muutakaan. Mutta uskon tietäväni pitkälti mistä moinen johtuu. Nk. junantuomat (siis Helsinkiin muuttaneet ulkopaikkakuntalaiset a.k.a. pöndet, janitsaarit, landepaukut...) usein omaksuvat sellaisen asenteen, että kun saa kirjat Helsinkiin, niin sitten. Sitten sitä ollaan Jotakin. Parempia tai vähintään hienompia, kiinnostavampia, vetävämpiä... mitä nyt harhakuvia itsestään jokaisella voi olla.

Yritetään päästä kotiseudun murteesta, sanonnoista ja kaikesta eroon, ettei vaan erotuta joukosta. Opetellaan, että linja-auto on döfä ja kun mennää raitiovaunulla niin se on sama kuin menisi poralla... Käytetään kaikkia sanoja mitä nyt ollaan kuultu Salatuissa Eläimissä ja ties missä.

Sitten mennään kotiseudulle ja aloitetaan Helsingin tuhoaminen. Elvistellään ja leiskutetaan miten "Hezassa on sitten NIIIIIN paljon siistimpää -- Ai kauhee ku tääl ei ooo MITÄÄÄN duunattavaa. Baarejakin Hezassa on vaikka kuinka paljon...", kuka mistäkin. Ihan kuin siinä Reissumiehen vanhassa tv-mainoksessa missä raikulipoika tulee kotiin laina-autolla ja leiskuttaa kuinka menee niin lujaa, vaikka kaik on mennyt.

Sitten junantuomat harrastavat Helsingin rajojen visiointia kuin Raakel Hiltusen, Jussi Pajusen ja Jan Vapaavuoren so called Metropoliteam. Jos asuu Olarissa, ei asu Helsingissä. Silloin asuu Espoossa. Hyvinkää on uudellamaalla, sekin.

Totta on se, että meedia ja monet tahot keskittävät kaiken kerrontansa pk-seudulle. Eihän siinä ole mitään järkeä ja toisekseen se on kovin suppeaa. Suomi on pienen pieni kulttuuri ja etenkin kielialue. Pitäisihän sitä kaikella tavalla vaalia ja muistaa siinäkin kaikkien tahojen yhteisvastuu. Mutta junantuomat usein kärsivät "väärästä" taustastaan vuosikymmeniä eivätkä osaa arvostaa omaa perimäänsä. Ja se näkyy... Valitettavasti. Syytönhän ihminen siihen on mihin syntyy.

Tunnisteet: , , ,

2 Comments:

At sunnuntaina, 25 marraskuuta, 2007, Anonymous Anonyymi said...

täydellinen kirjoitus, ei mitään lisättävää

 
At sunnuntaina, 25 marraskuuta, 2007, Blogger Hanna Kopra said...

Kiitos!

 

Lähetä kommentti

<< Home