Säädöt sekaisin

Säädöt sekaisin on blogi (ei enää pelkkä kokeilu). Me emme elä suppeassa maailmassa ja sanavapaus on aseemme, joten aiheet ovat varsin vapaita. Eiran demarina ja Erkki Vauramon suurena ihailijana kannatan avointa keskustelua ja mielipiteiden kirjoa. En lähde suureen itsesensuuriin, mutta yritän olla loukkaamatta omaa yksityisyydensuojaani.

maanantaina, huhtikuuta 24, 2006

Voihan luokkaretki

Jaaha. Ei voi muuta sanoa. Nyt vuonna 2006 nousee haloo siitä, ettei vanhemmilta voi eikä saa vaatia, että mikään luokkaretki tai retkikoulu saisi, voisi maksaa mitään. For Free Baby. Aye!

Miten voi olla, että minäkin, lamanlapsi, olen kerännyt yhden sun fukin toisenkin kerran rahaa erinnäisiin luokkaretkiin ja leirikouluun. Ei meillä "eliittikoulussa" rahaa saatu muuten kuin keräämällä. Reilun viikon leirikouluunkin kerättiin rahaa peräti kait neljä vuotta. Yhtenäiskoulussa se on helppoa, luokat pysyvät samoina. Keräsin hyvin paljon rahaa myös nk. päätösmatkaan, jolle en ollut enää oikeutettu, kun vaihdoin iltalukioon.

Oli myyjäisiä, näytelmiä, myytiin savulohta monena vuotena, kerättiin keräyksillä rahaa (osa omaankin luokkakassaan), pidettiin taidenäyttelyitä, myytiin itsetehtyjä (ja tosin painettuja) postikortteja, tehtiin postituksia ja ties mitä, vuodesta toiseen, uudelleen ja uudelleen. Vanhemmat osallistuivat osaltaan leipomiseen ja muuhun, kun oli vähän pakko. Lamankin keskellä oli aikaa ja löytyi viitseliäisyyttä.

Vaikka minun vanhemmiltani saatettiin odottaa, että kertamaksukin olisi jollekin retkelle löytynyt, niin perusolettamus oli, että itse yritettiin kerätä mahdollisimman paljon. Ja sanotaan vaikka näin, että ei sillä ollut eikä ole merkitystä löytyykö rahaa vai ei, niin jotkut osallistuvat ja toiset... ei.

Lapsihan on kaikista hankinnoista kallein. Siitä saa... iloakin, mutta tuntihinta on melkoinen. Ja lapsi on vähän sellainen hankinta, että silloin pitää ajatella sitä lastakin. Onko kohtuutonta, että kerran vuodessa menee vaikka se bussilipun hinta ja eväät ja kenties joku ryhmälipun 1/24 osa luokkaretkeen?

Helsingissä museoita ja muuta nähtävää riittää ihan jokaiselle vuodelle, mutta toisaalta voi olla virkistävää käydä vaikka Turussa. Kaikki eivät pääse loma-aikoinakaan Turkuun tai vastaavasti Helsinkiin. Helsingissä bussilippu käy myös metroon ja ratikkaankin ja jotakuinkin kaikilla on lippu, muualla julkinen liikenne on osin kovin kallista eikä yhtä jouhevaa. Miten sitä sitten ilmaiseksi mentäisiin?!

Suurin osa, jotka itse ovat näitä "kovan kohtelun kokevia vanhempia", ovat itse saaneet nauttia aika monesta luokkaretkestä ja muusta. Heidän vanhempansa ovat kyenneet järjestämään keräyksiä ja näpräämään vaikka pullia. Toisaalta... ehkä nykyvanhemmilla menee kaikki mehut kaiken maailman lätkä yms. harrastusten varainkeruu yms. touhuissa. Kyllähän sen ymmärtää, että naapurikylän kersat pitää käydä haastamassa kaukalossa...

Ja palataksemme siihen, että myös vähempi varaisten perheiden jälkikasvulla tulee olla mahdollisuus osallistua. Kuten sanoin, jotkut voivat maksaa retket suoraan, toiset kenties yrittävät osallistua vapaaehtoistoiminnalla ja tekemällä konkreettisesti jotain ja jotkut varallisuudesta riippumatta eivät vain tee mitään. Ja eihän se varsinaisesti ole lapsen vika, jos vanhempia ei lainkaan kiinnosta [lue: ovat tyhmiä ihmisroskia].

Voisiko joku (vaikka valtio) holhota vielä vähän lisää. Ja kertoa mistä löytyy kaikki ilmaiseksi. Sekä miksei ennen kaiken tarvinnut olla ilmaista. Voi hyvä tavaton ja lässyn lässyn.

Kuva: Joel Nokelainen

Tunnisteet: , ,