Säädöt sekaisin

Säädöt sekaisin on blogi (ei enää pelkkä kokeilu). Me emme elä suppeassa maailmassa ja sanavapaus on aseemme, joten aiheet ovat varsin vapaita. Eiran demarina ja Erkki Vauramon suurena ihailijana kannatan avointa keskustelua ja mielipiteiden kirjoa. En lähde suureen itsesensuuriin, mutta yritän olla loukkaamatta omaa yksityisyydensuojaani.

torstaina, kesäkuuta 29, 2006

Jargon Consulting Oy

Jargon Consulting Oy:tä voisi edustaa yhtä hyvin Jari Sarasvuo, Olli Rikala, autokauppias (Jumalan armosta) Matikainen, kaikki puhelinmyyjät ja puoli läntistä maailmaa.

Jossain vaiheessa ymmärsin, että on aivan oma ihmisryhmänsä, Jargonmiehet. On naisissakin näitä, joka tuntuu jotenkin vain kamalammalta. Jargonit puhuvat lämpimikseen ja läpiä omaan sekä muiden päihin niin paljon, että se varmasti muuttuu aivan omaksi todellisuudekseen.

Ja kuten Janikin sanoo: kaikelle löytyy selitys. Olipa kysymyksesi mikä tahansa, niin se kääntyy ja vääntyy... Usein aivan joksikin uudeksi ja ennen näkemättömäksikin.

Jargonit ovat monella tapaa merkillisiä, primitiivisiä vaikkakin usein sonnustautuneet pukuihin, liituraitoihin, purjehdus- tmv. statusvrmeisiin. He ovat "ihan niin kuin Sinäkin" ja heistä saat hetkessä Elämäsi Ystäviä. Se on hä-kel-lyt-tä-vää.

Puhelin soi ja sieltä iloinen ääni sanoo "No terveppä terve! Mites päivä on lähtenyt käyntiin?". Öööö..? No tuota... Onhan se mukavampaa, että joku on hyväntuulinen kuin päinvastaista, mutta onko se tätä Suomen amerikkalaistumista vai mitä, niin usein se menee hitusen yli. Juuri tarpeeksi yli, että se ärsyttää.

Minä olen sellainen, joka ei haluaisi olla epäkohtelias vieraille ihmisille, joten yritän sanoa heti, lyhyesti ja ymmärrettävästi torjuntani. Joskus myyjä ei tajua (puhelimessa tai F-to-F) etten A) tarvitse tätä (mitään) eikä edes että B) en halua tätä(kään) nyt tai kenties koskaan. Silloin meinaa hihat palaa ja usein palavatkin. Jäävät jopa kytemään loppupäiväksi.

Silloin heittäydyn ensin ns. blondiksi, sitten todella Blondiksi, voin korottaa vielä über blondiudella kunnes on pakko vetää PP:t, eli periaatepultit. Tätä vaihetta en minäkään haluaisi, mutta joskus jotkut eivät osaa lopettaa tarpeeksi ajoissa. Aim sou sori, mutta sitten sitä tulee vain... Miksen minä osta, hanki enkä halua tätä, miksei sitä minun tarvitsekaan haluta ja ettei ole minun ongelmani kuin globaalisti ja yhteiskunnallisesti että peruspalkka on myyjällä niin huono ja provikakin bebasta ja ettei sen takia minun tarvitse edelleenkään mitään hankkia tai osallistua kilpailuunkaan jne. aina siihen asti, että... tajuan/haluan poistua paikalta.

Nuori jargon ei ole vielä kehittynyt sähäkän lipeväksi. Lähinnä nuori jargon muistuttaa lasikatseista Men In Black -elokuvan hahmoa, joka on väärällä planeetalla ja sillä on uudessa asussaan liian vähän raajoja pysyäkseen edes pystyssä.

Viriili keski-ikäinen jargon on peto. Se on valmis viemään tuhkat mummonsakin pesästä, koska... niin on vain parempi. Mummollekin. Keski-ikään ehtinyt jargon on säälimätön ja usein turhautunut. Takataskussa on miljoona turhanpäiväistä kohteliaisuutta ja tukuttain tyhjiä jokapaikanlauseita, joita voi tunkea keskusteluun kuin keskusteluun.

Jos jargon ei saa puhuttua itseään omilla jorinoillaan hurmokseen vanhemmiten jargon turhautuu ja katse jälleen lasittuu. Jos jargon saa itsensäkin puhuttua maagiseen tilaan on varmaa, että seuraajia löytyy. Silloin jargon on selvästi hyvä puhumaan, Jeesus ainesta.

Tunnisteet: , ,