Säädöt sekaisin

Säädöt sekaisin on blogi (ei enää pelkkä kokeilu). Me emme elä suppeassa maailmassa ja sanavapaus on aseemme, joten aiheet ovat varsin vapaita. Eiran demarina ja Erkki Vauramon suurena ihailijana kannatan avointa keskustelua ja mielipiteiden kirjoa. En lähde suureen itsesensuuriin, mutta yritän olla loukkaamatta omaa yksityisyydensuojaani.

tiistaina, kesäkuuta 27, 2006

Kuka on kukin

No tulihan sitä piipahdettua Lahdessakin juhannusviikonloppuna. Jaakko sai kummitädiltään Piissaarelaiset Koivistolla -kirjan. Heidän sukunsa on Koivistolta ja Ritva-kummi oli toimittanut oman sukuoksansa tiedot kirjan toimittaneelle Unto Erlamolle ja ostanut sitten 10 kappaletta kyseistä kirjaa mm. kummipojalleen.

Kyseinen tuotos on sitä luokkaa, että se saa epäilemään tulevien polvien tiedon tarkkuutta eikä sitä itsekään voi pitää minään tiedonlähteenä. Jos nyt klikkaat kuvaa ja silmäilyn lisäksi luet ajatuksen kanssa mm. sivun Siirien tiedot, niin saatat huomata jotain. Pisteiden, välien ja vaikkapa äidinkielellisen käytön lisäksi aivan faktoihin perustuvaa epälogisuutta ja virheitä.

Ymmärrän täysin miksi Ritva-kummi on vanhana kielten opettajana ja sensorina raivoissaan. Ritvan lähettämät tiedot on sörkitty. Ensisilmäyksellä huomasin toki taiton yleisen kökköyden, mutta mitäpä Wordilla nyt aikaan saisikaan, mutta kunnollinen tarkastelu... Itkeäkö vaiko nauraa? Pöyristyttävää joka tapauksessa.

Päivämäärien kirjoitusasut ja rivinvaihdot ovat aivan kamalia ja otsikoiden sijainti rivin viimeisenä... Voi pojat. Selkeästi paistaa se, ettei kukaan ole saanut oikolukea aineistoa. Synnyin- ja kuolinpaikat eivät pidä paikkansa niin monen kohdalla ettei voi olettaa kuin ettei kenenkään ole oikein tai tietoihin ei voi luottaa.

Suomenkieli on tökeröä ellei aivan täysin virheellistä. Kunnollisia lauseita ei oikein edes ole. Eikä ihmisten elämää kuvaavia lauseita voi pitää oikeina (niitäkään) koska niin monen kohdalla on virheitä tai kerrottu vähän mitä sattuu. Ihmisistä syntyy vääriä mielikuvia.

Jaakko ja Jaakon veli ovat molemmat avioituneet (kirjan mukaan) avoliittoon, joka on tyystin jäänyt minultakin huomaamatta. Miksei mulle ole kerrottu?! Missä mun pileet ja "suuri päivä"?! Ukkeli on kyllä ihan sekoillut.

Kirjasta puuttu aakkosellinen hakemisto tai ylipäätään järkevä sisällysluettelo. Kirjaa ei ole tehty lukijalle, koska pitää tietää missä tiedot ovat ja tietää ovatko ne oikein, muuten kirjasta ei hevin mitään löydä. Ja jos löytää siihen ei pidä kyllä luottaa.

No eipä ole minun sukuni. Äidin omistamasta Virmailan suvun kirjasta löytyy kyllä kaikki ja nopeasti. Tosin pappani taisi itse hitusen sensuroida mitä tietoja kirjan toimittaneille toimitti. Ja se on periaattisella tasolla väärin. Koska juuri näin historiantiedot vääristyvät. Vaikka kyse olisi ihan mattimeikäläisistä. Tulevista polvista ei koskaan voi tietää, jos ovat vaikka maailmanhistoriallisesti merkittäviäkin.

Ja isäni puolelta me (kröhöm) Räisälän Koprat Humalaisen talosta olemme Harri Kekin tiedostoissa ilmeisen loistavasti järjestyksessä. Sukukirjaa ei taida kylläkään olla... Mutta jos tulisi, niin se ei saisi kyllä olla kuin Piissaaarelaiset Koivistolla.

Tunnisteet: , , ,

3 Comments:

At tiistaina, 27 kesäkuuta, 2006, Blogger Telemakhos said...

Ilmoittaudun blogisi tilaajaksi. ;-)

Tuttuja taitto-ongelmia nuo mainitsemasi. Worsilläkin voi saada ihan hyvää jälkeä, jos osaa niksit. Yksi on, että sisennyksiä ei tehdä sarkaimella, vaan tyyleillä (laittamalla sisällysluettelotyyliin rippuvat sisennykset)

Oliko se sukukirjan toimittaja saanut työhönsä apurahaa, onko kirjaa tarkoitus myydä, kerättiinkö suvulta kolehti? Tosin kyllä ihan harrastepohjaltakin on sntynyt kelpo historiikkeja ja sukukirjoja. Harrastelijan on helppo sanoa kriitikoille, että rahkeet eivät riittäneet parempaan... tehkää itse, ellei kelpaa. Toisaalta tällaiselta kirjalta voisi odottaa tarkkuutta henkilönnimissä, elinvuosissa jne.

Yleensä elinaika ilmoitetaan käyttämällä tähteä syntymäajan ja ristiä kuolinajan merkkinä, mutta tämänhän sinä tiesitkin. Kukahan kertoisi sen kirjan toimittajalle.

 
At keskiviikkona, 28 kesäkuuta, 2006, Blogger Hanna Kopra said...

Niin, jos oikein jaksaa nähdä vaivan ja keksii Wörtzin "logiikan", niin saa paljonkin järkevämmän näköistä kuin esimerkiksi tämä kyseinen tuotos. Mutta kunnon taitto-ohjelmalla kaikki on niin paljon helpompaa.

Ainahan voisi rakentaa talonkin tylsällä kirveellä...

Minä en tiedä enkä haluakaan tietää onko tähän saatu jotain apurahaa. Toivon että mahdollinen rahallinen tuki olis mennyt painatukseen.

Olet oikeassa sen suhteen, että vaikka vain harrastettaisiin, niin joidenkin asioiden tulisi pitää kutinsa. Mielummin sitten vaikka vähemmän tietoa ja oikein kuin paljon tietoa aivan väärin.

Ritva-täti kirjoittaa kirjan toimittaneelle ukkelille kirjeen. Ukkeli saa kuulla kunniansa. Hyvä niin.

 
At tiistaina, 22 syyskuuta, 2009, Anonymous Anonyymi said...

Moi
Mäkin oon isän puolelta Räisälän Kopria

www.puukkohippa.com

 

Lähetä kommentti

<< Home