Säädöt sekaisin

Säädöt sekaisin on blogi (ei enää pelkkä kokeilu). Me emme elä suppeassa maailmassa ja sanavapaus on aseemme, joten aiheet ovat varsin vapaita. Eiran demarina ja Erkki Vauramon suurena ihailijana kannatan avointa keskustelua ja mielipiteiden kirjoa. En lähde suureen itsesensuuriin, mutta yritän olla loukkaamatta omaa yksityisyydensuojaani.

keskiviikkona, heinäkuuta 12, 2006

Älä rääkkää

...En mä rääkk kääk kää! On tapana joskus sanoa.

Eilen olimme rantsussa, piitsillä Laajasalossa (koska totutan ystäviäni ympäristön vaihdokseen enkä keksinyt muutakaan kompromissi rantsua kaikkien vaateisiin) ja ihan ihmeellisen paljon lapset, kakarat saivat juosta huutaen sorsien (emojen ja näiden jälkeläisten) perässä, heitellä heikalla sekä kaikella mitä käteen siinä vesirajassa ja vedessa nyt osui ja roiskia vedellä. Eikä vanhemmat sanoneet mitään. Tietenkään.

Meidän vilttiviljelmän edustalla moinen ei kuitenkaan käynyt päinsä. Eräskin isä haki katraansa sinne oman viltin eteen sitten lapsensa härnäämään ja hermostuttamaan sorsia. Ratkaisu sekin.

Ovathan Laajikan sorsat melko tuttavallisia, mutta rauhallisesti niiden perässä kävellen ne saa pois oman viltin luota. Ei tarvitse olla niin stressaava.

Luulisi lapsille löytyvän rannassa muutakin tekemistä, kun on ne leikkipaikatkin ja kaikki virikevehkeet mukana.

Tunnisteet: , ,

2 Comments:

At perjantaina, 14 heinäkuuta, 2006, Anonymous Anonyymi said...

Sorsat levittävät järvisyyhyn nimellä tunnettua loiseläintä ihmisiin uimarannoilla, siksi niitä ei saisi syöttää ja siksi ne myös pitäisi hätistellä poikueineen pois 'ihmisten ilmoilta'. Totta on, että lapset eivät ehkä käyttäydy aivan korrektisti.

Tietysti on hieman ikävää että repe-raukkoja pitää hätistellä pois, mutta huonompi asia on että ne tulevat liikaa ihmisistä riippuviksi ja tottuviksi. Sorsilla ja lokeilla on paha tapa liata rantoja ja laitureita ulosteillaan.

Heinäsorsien pitäisi ottaa oppia 'meri-repeistä' eli haahkoista, jotka eivät tunge ihmisten seuraan.

 
At sunnuntaina, 16 heinäkuuta, 2006, Blogger Hanna Kopra said...

Olet oikeassa. Lintuja (sorsia, lokkeja eikä pulujakaan) ei pitäisi ruokkia. Kesäaikaan ravintoa, sitä luontaista, on tarpeeksi tarjolla.

Ja lintujen ruokkiminen on jotenkin kaupunkilaisilta ihan hukassa. Alueilla, jossa ihmiset itse viihtyvät oleillen ei lintuja pitäisi ruokkia eikä ruokaa jättää jälkeensä, juuri mainitsemastasi syystä.

Ja kuten eräänä iltana uutisissa palolaitoksen setä sanoi, niin linnut ovat sen verran älykkäitä, että oppivat nopeasti mistä ruokaa helpolla irtoaa (kuten snägärien ympäriltä, Kauppatorilta jne. kun ihmiset ovat laiskoja hoitamaan jätöksiään).

Ja onhan se vähän niinkin, että parempi sorsienkin olisi pitää hajurakoa ihmisiin, niin eivät joudun sitten siihen tohinaan ja stressiin.

 

Lähetä kommentti

<< Home